hanimamirudin :)

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers

Monday, 21 July 2014

.haunted car.


Assalamualaikum semua!

oke, ari ni aku rase mcm tragis sgt. 
sbb tu aku nk kongsikan dgn korang. erm.

k, td kitorg tggal 4 beradik je, sbb mak dgn abah balik raub.
along dgn angah tdo lagi. aku dgn anum bru bgun.
time tu dlm pkul 8.30 a.m. myb. hmm.

mule nye, aktiviti harian kitorg bjalan seperti biasa.
kemas dapur, kutip kain masuk mesin basuh, ape sume.
sementara nk nunggu kain siap, anum masuk bilik.
yg aku ni pulak, konon nak alih kete angah.
sbb time tu dah pukul 9 lebih, matahari dah mengganas.
konon nak taruk dekat garaj lah.
ye la, nnt kesian pulak kete dy panas kat depan rumah ni. hmm.

so, aku pun terus capai kunci kerete dy.
lepas unlock, aku pun bukak lah pintu. 
konon nye nak panaskan enjin kete tu dulu. KONONNYE!
aku pun juz berdiri je la kt tepi tu, *tak masuk kerete lg* smbil pulas kunci.
sebaik enjin hidup je, tetibe je kerete tu bergerak terus ke depan!
aku yg kat tepi kerete ni bapak la terkejut.
aku pun berusaha nak tahan kereta tu dari terus bergerak  kedepan.
sebab dalam kira kira 3 meter dari tempat asal kete tu mcm curam sikik, 
kalau kete terus b'gerak, 
sah sah lah kete ni terus rempuh tembok rumah sebelah.
bile kete tu sampai kat cerun tu, makin laju pulak dy bergerakk.
kire kire dlm 1 meter lagi sebelum impak, kete tu berhenti sendiri.
habis siku aku bergesel dgn pokok rambutan.
sebaik kete tu berhenti, aku masuk dalam kerete. 
check. handbreak naik. gear tu pulak aku tak prasan. mcm free.
semua oke, tp kenape kerete ni bergerak mcm ade orang bawak??
sedangkan tade orang pun td, aku sorang je. tu pun aku kt tepi kete je.
ah!. misteri ni!
aku pun kluar dri kete, terus check bumper depan.
kot kot la pecah ke ape, ye la, seminggu lagi nak RAYA kate kau!
fuhhh, nasib baik oke. bumper oke. 
tp tu belum cukup melegekan hati aku!

aku pun berlari masuk rumah. masuk bilik along.
kejut dy. aku ckp, "along, bgun lah, kete angah bergerak sendiri."
along : ah! tipu lah. along ngantuk, along nak tidor ni.
aku : betul long. kete tu bergerak, kete tu berhantu. tgok siku koi ni, habis bergesel dgn pokok butan *sambil tunjuk siku aku kt dy*
along : ah ye nye awok ni, tok soh la nok nipu.
aku : ya Allah long. SUMPAH! .kete tu bergerak sendiri. 
dlm hati aku 'sedihnye, tade sape nak caye crite aku, dan dan pulok tade saksi time tu' hmm.
last last, along bgun jugak sbb aku merengek2 suruh dy bgun.

sebaik kluar je rumah, along pun terkejut tgok kerete tu.
ermm. aku cuak kot. along ckp 'g la kejut angah'.
pergh, laju je aku geleng. taknak!. tak berani kejut angah.
mati aku nnt, dah la tak betul angin dgn dy. 
kes nye sbb aku kutuk baju raya dy. dy merajuk. hmm.
nasib along faham. 
along pun amik kunci kete. start. nak reverse.
tp tak lepas!. tayar sangkut!
along check bawah kerete. ghupenye bawah kete tu terandas dgn batu.
so, tayar depan tu mcm terangkat sikit. 
haa sudah!! . macam mane nii!.

aku pun lari semula masuk rumah, masuk bilik anum.
cakap bende yg sama mcm aku ckp dekat along.
tp dy pun tak caya!. ahhh. sedihhh !. semua org tak caya cerita aku.
pastu along masuk, along paksa anum bgun. suruh tgok kete tu.
last last anum pun bgun. yezz, dy pun terkejut nengok kete tuu.
wuuu. dasyat sgt!
anum ckp, 'adik g la kejut angah'. sekali lg aku geleng.
anum pun terus masuk bilik angah, kejut dy.
perghh. time tu aku rase takut gileeee. sampai nangis2 kot.
nmpak je angah bangun, aku terus lari masuk bilik air.
takot tauuuu. aku takot angah marah!!
lepas basuh muke, aku pun g kedepan, tgok muke angah bengang gile. erm.
memang salah aku pun. hmm. 

along cakap, "kene tarik kete angah ni".
dy pun kluarkan kete dy, pastu suruh aku amik tali.
k, semua dah siap ikat. along pun tekan minyak kete dy. 
tp tak bergerak pun kete angahhhh. sampai berasap2 tayar kete along. hangit.
haa sudahhhh, lagi la aku cuakkk. hmm.
banyakk kali jugak la mencube, tp tetap tak berjaya!! . ahh sedihhh. T.T
last last angah panggil membe dy, mintak tolong tarikkan kete.
& then, ALHAMDULILLAH! berjaya!!. wuuuu . lege k, lege!!
lepas dah setel semua, aku pun g dekat along. tanya.
aku : along, oke tak kete angah? 
along : oke je,tp dekat bawah tu mcm lekuk sikik,myb sbb terandas dgn batu td.
muke aku cuak semula. along perasan, terus dy cakap 'takyah risau lah,oke je'
aku lege balik. so, pasal misteri td, aku persoalkan semula dekat along.
along jawab "angah ade masukkan gear 1, sbb handbreak kete dy tak makan sangat, mungkin sbb tu la kete tu terus bergerak"
aku : tapiii, bukan ke biasenye kalau gear tak free pastu handbreak naik, clucth tak tekan, paling koman pun, kete sengguk sikik je kedepan pastu terus enjin mati? *daya pemikiran pengguna kerete manual diperlukan*
along : haah kan. ??????????.

k, mcm tu la kisah aku tadii. misteri kan? .
ke sesape ade jawapan? . meh share sikik!
hmm. ntah, biarlah, asalkan kete tu dah bejaye kluar dri tempat cerun tu pun da kire oke da rase. fuhhhh . ALHAMDULILLAH.
sekian. hmm. eh, ke ade yg tak faham cerita aku ni??
alahhh . sedihhhh . ahh. bia lah. nak faham, faham.
tak faham, sudah. hmm .
k baiii .



Tuesday, 17 June 2014

cerita aku di jelapang.


Assalamulaikum.hai evelibadihhhhhhh .

hari ni? ntah. aku rase mcm nak menaip je. so, tu sbb aku update blog.
erm.erm.erm.
ekceli, aku bru lpas stalk someone yg aku jumpe dkt jelapang hari tu.
haha. well. aku mmg hebat bab2 stalk org ni dan
penah dinobatkan oleh Prof. Dr. NorHasimah dgn Ir. Siti 'Amirah.
HAHAHA.

oke, pasal ni, aku juz crite dekat mira jee!
ntah. aku selese sikik klau dgn mira.
even dy ala2 alien sarkas keyel, tp dy tetap besties aku dkt ipoh,
haha. oke, lpastu aku pnah la tunjuk gmba budak tu dkt mira.
tp mira ckp 'tak henseng pun'. 'whatttt!! tak henseng kau cakapp!!'
aku rase mcm nk hadiahkan mira spek mate baru je, 
kasi dy nmpak jelas sikik. erghh. k sabar. nasib tak tunjuk kt shima.
kalau tak, jwpan dy mesti same mcm mira. HAHA. k serik!

oke, lpastu mira pun start la bukak story psl 'abg' tu.haha
mira ckp dy pun ade minat someone ni kt tmpat keje dy.
pastu aku suruhlah mira send gmba, HAHAHA.
dalam hati aku 'hensengg lagi budak jelapang tu'.
tp aku takde la ckp mcm tu dkt mira. kang kecik ati pulak.
hahahahaahahhaha. tp serius. aku gelak kot lpas mira send gmba tu.
pergh, kejam sgt ni. k k, tutup kes. haha

oke, kepada sidang pembaca yg dirahmati Allah.
mohon la doakan moge kami ade jodoh dgn insan2 yg diminati tu!
HAHAHAHAHA.

oke, entry kali ni tade gmba yg aku nk share.
sbb lappy aku bru je lepas format. kosong.
kalau ade pun, pic oscar. hahaha. 
takkan tetibe nk letak gmba oscar kan?
btw, aku nk cakap ni. aku sokong Brazil & Holland utk wc season ni.
knape brazil? . sbb ade oscar & cahill.
knape holland? sbb dorg kalahkan spain! HAHA.

oke lah. aku nak blah dulu lah. 
mood abah pun mcm ala2 alien hilang kapal je. KAHKAH
sblum dy serang bilik aku, baik aku blah.
oke la, wabillahitaufik wahidayah, wasalamualikum warahmatullahi wabarokatuh!

Sunday, 16 March 2014

berubah.




assalamualaikum.
huishh. lame dah tak update blog nih.
da b'sawang mcm bilik along agaknye.eh? haha
oke, forget it.
so, topik aku mlm ni. 'berubah' .

oke la, cube korg fikir balik ape perubahan yg korg da buat?
i mean, it's all about change to better life,
better servant to Allah, better daughter/son for our parents.
have or not? .

kalau ada, alhamdulillah.
tp kalau belum, jum same2 berubah. 


ha, ape? ko ckp awal lagi utk brubah?
weyh, ko tau tak ajal ko bile?
taktau kan? . so jgn byk songeh.
jum brubah, esok bile dah tlambat, bru mnyesal.

dah, jum follow step by step :)


  1. niat - bnde paling pnting skali opkos la niat kan.tp niat tu kene lah betul lillahi taala. jangan pulak kite niat utk dapatkan perhatian org sekeliling. jangan oke, Allah tak suke. aku tau, dlm setiap hati kecil korg, mesti ade jugak niat na brubah kan? . antara terlaksana @ tak je kan? . hm. takpe, niat pun da dpt pahala. tp jgn lah niat je, cube lah k. cube jugak brubah tu. in shaa Allah.
  2. start now - haa , kalau dah bniat tu, ape lagi. mulekan sekarang. takyah tangguh2 dah.. oke, cakap mmg senangkan? . tapi nak laksanakan tu susahkan? . oke , paham2. hm. btw, brubah ni tak perlu secara mendadak, tp slow-slow. contohnye, dari tak pakai stokin, kite slow-slow latih diri biasakan pakai stokin. bialah dorg nak ckp stokin kite busuk ke, saje nak tunjuk stokin baru ke. eh? .haha. ah, pedulikan dorg. yg penting kaki kite da selamat dri api neraka, in shaa Allah.
  3. mendampingi org soleh - damping ni bukan la mcm damping malam crite arahan ahmad idham tu, tp kite berdampingan dengan para muslimin/muslimat yg soleh  utk meraih ilmu dunia & akhirat. iye lah, kalau membe kite tu kaki masjid, mesti secara tak langsung kite pun terikut dy. bukan tu je, bile kite naif bab hukum hakam ni, kite boleh rujuk dy dulu. nak tanye ustaz/ustazah kang, segan. bile kite buat sesuatu yg tak wajar, secara otometik dy akan tegur kite. so, tu lah gune nye mendampingi org soleh. in shaa Allah.
  4. istiqomah - oke, istiqomah ni mksud dy 'berterusan' . oke la, bebalik contoh pakai stokin td tu. kite cube latih diri pakai stokin secara berterusan sampai lah ia jd satu kebiasaan @ tabiat. haa. jgn la cube skejap-skejap. jangan oke. contoh lain, amik wuduk sebelum tidor. nmpak simple je kan? . haha. tp bg aku yg jrg buat ni, agak susah. kadang2 terlupa. kadang2 dah tertido dlu.haha. tp in shaa Allah, masih mencuba utk biasakan amalan tu. :)
  5. tawadhu' - mksud nye merendah diri. org yg beriman pastinya tidak akan merasa sombong & bongkak atas sgala kurnian Allah. takkan memandang rendah thadap org miskin, takkan memandang sepi thdap org lemah. kalau sifat tawadhu' ni tade dlm diri, maka konklusi nye agak susah lah utk seseorg tu berubah. sbb bagi dy, ape yg dy buat tu semua betul. tak penah buat salah. senang ckp mcm mr./mrs.perfect la kononnye. so, tak perlu buat sebarang perubahan. err, sory bro/sis. korg silap besar. kite manusia, mane ade yg perfect :)
  6. doa - yes. last step, doa! . berdoa! mintak Allah permudahkan segala urusan kite. mintak Allah bantu kita  berubah. mintak Allah berkati segala usaha kita. mintak Allah terima segala perubhan yg kite lakukan. mintak Allah kuatkan hati utk terus berubah kejalan yg lebih baik. mintak Allah pimpin hati kita utk setiasa tawadhu'. nak mintak ape lagi? mintak je k.  in shaa Allah. Allah mesti tolong punya. yakin dengan janji Allah. :) . sesungguhnya doa tu senjata org mukmin. so, gune kan sebaik mungkin.


aku ulang semula,
 berubah ni bukan la scare drastik.
atau sampai membebankan kite.
berubah ikut kemampuan kita.

contoh :
  • setiap hari luangkan masa seketika utk berzikir, berselawat, sedekahkan alfatihah kpd kedua ibu bapa.
  • sebelum tidor, ambil wuduk dlu, bace doa tdor, maafkan semua org.
  • bersedekah dari segi kewangan @ doa @ dengan beri senyuman dekat semua org.
  • dari biasa buang sampah merata kepada buang ke dlm tong smpah.
  • cuba utk tidak b'cakap pkara lagha.
banyak lagi sebenarnye, tp cukup la ni sebagai contoh.
aku post pasal berubah ni, bukan la bermaksud aku ni dah 'islamik'.
tak, aku pun baru nak memulakan 'perubahan' ni.
alang2, nak ajak korg same2 berubah kearah lebih baik.
in shaa Allah.
berkaitan huraian aku tu, mintak maaf la kalau tak cukup padat,
tak cukup contoh2 . 
aku menaip berdasarkan ape yg aku tau.
so, kalau aku salah. tolong betulkan. :)


- semoga Allah redha, In Shaa Allah -