hanimamirudin :)

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers

Sunday, 16 March 2014

berubah.




assalamualaikum.
huishh. lame dah tak update blog nih.
da b'sawang mcm bilik along agaknye.eh? haha
oke, forget it.
so, topik aku mlm ni. 'berubah' .

oke la, cube korg fikir balik ape perubahan yg korg da buat?
i mean, it's all about change to better life,
better servant to Allah, better daughter/son for our parents.
have or not? .

kalau ada, alhamdulillah.
tp kalau belum, jum same2 berubah. 


ha, ape? ko ckp awal lagi utk brubah?
weyh, ko tau tak ajal ko bile?
taktau kan? . so jgn byk songeh.
jum brubah, esok bile dah tlambat, bru mnyesal.

dah, jum follow step by step :)


  1. niat - bnde paling pnting skali opkos la niat kan.tp niat tu kene lah betul lillahi taala. jangan pulak kite niat utk dapatkan perhatian org sekeliling. jangan oke, Allah tak suke. aku tau, dlm setiap hati kecil korg, mesti ade jugak niat na brubah kan? . antara terlaksana @ tak je kan? . hm. takpe, niat pun da dpt pahala. tp jgn lah niat je, cube lah k. cube jugak brubah tu. in shaa Allah.
  2. start now - haa , kalau dah bniat tu, ape lagi. mulekan sekarang. takyah tangguh2 dah.. oke, cakap mmg senangkan? . tapi nak laksanakan tu susahkan? . oke , paham2. hm. btw, brubah ni tak perlu secara mendadak, tp slow-slow. contohnye, dari tak pakai stokin, kite slow-slow latih diri biasakan pakai stokin. bialah dorg nak ckp stokin kite busuk ke, saje nak tunjuk stokin baru ke. eh? .haha. ah, pedulikan dorg. yg penting kaki kite da selamat dri api neraka, in shaa Allah.
  3. mendampingi org soleh - damping ni bukan la mcm damping malam crite arahan ahmad idham tu, tp kite berdampingan dengan para muslimin/muslimat yg soleh  utk meraih ilmu dunia & akhirat. iye lah, kalau membe kite tu kaki masjid, mesti secara tak langsung kite pun terikut dy. bukan tu je, bile kite naif bab hukum hakam ni, kite boleh rujuk dy dulu. nak tanye ustaz/ustazah kang, segan. bile kite buat sesuatu yg tak wajar, secara otometik dy akan tegur kite. so, tu lah gune nye mendampingi org soleh. in shaa Allah.
  4. istiqomah - oke, istiqomah ni mksud dy 'berterusan' . oke la, bebalik contoh pakai stokin td tu. kite cube latih diri pakai stokin secara berterusan sampai lah ia jd satu kebiasaan @ tabiat. haa. jgn la cube skejap-skejap. jangan oke. contoh lain, amik wuduk sebelum tidor. nmpak simple je kan? . haha. tp bg aku yg jrg buat ni, agak susah. kadang2 terlupa. kadang2 dah tertido dlu.haha. tp in shaa Allah, masih mencuba utk biasakan amalan tu. :)
  5. tawadhu' - mksud nye merendah diri. org yg beriman pastinya tidak akan merasa sombong & bongkak atas sgala kurnian Allah. takkan memandang rendah thadap org miskin, takkan memandang sepi thdap org lemah. kalau sifat tawadhu' ni tade dlm diri, maka konklusi nye agak susah lah utk seseorg tu berubah. sbb bagi dy, ape yg dy buat tu semua betul. tak penah buat salah. senang ckp mcm mr./mrs.perfect la kononnye. so, tak perlu buat sebarang perubahan. err, sory bro/sis. korg silap besar. kite manusia, mane ade yg perfect :)
  6. doa - yes. last step, doa! . berdoa! mintak Allah permudahkan segala urusan kite. mintak Allah bantu kita  berubah. mintak Allah berkati segala usaha kita. mintak Allah terima segala perubhan yg kite lakukan. mintak Allah kuatkan hati utk terus berubah kejalan yg lebih baik. mintak Allah pimpin hati kita utk setiasa tawadhu'. nak mintak ape lagi? mintak je k.  in shaa Allah. Allah mesti tolong punya. yakin dengan janji Allah. :) . sesungguhnya doa tu senjata org mukmin. so, gune kan sebaik mungkin.


aku ulang semula,
 berubah ni bukan la scare drastik.
atau sampai membebankan kite.
berubah ikut kemampuan kita.

contoh :
  • setiap hari luangkan masa seketika utk berzikir, berselawat, sedekahkan alfatihah kpd kedua ibu bapa.
  • sebelum tidor, ambil wuduk dlu, bace doa tdor, maafkan semua org.
  • bersedekah dari segi kewangan @ doa @ dengan beri senyuman dekat semua org.
  • dari biasa buang sampah merata kepada buang ke dlm tong smpah.
  • cuba utk tidak b'cakap pkara lagha.
banyak lagi sebenarnye, tp cukup la ni sebagai contoh.
aku post pasal berubah ni, bukan la bermaksud aku ni dah 'islamik'.
tak, aku pun baru nak memulakan 'perubahan' ni.
alang2, nak ajak korg same2 berubah kearah lebih baik.
in shaa Allah.
berkaitan huraian aku tu, mintak maaf la kalau tak cukup padat,
tak cukup contoh2 . 
aku menaip berdasarkan ape yg aku tau.
so, kalau aku salah. tolong betulkan. :)


- semoga Allah redha, In Shaa Allah -