hanimamirudin :)

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers

Monday, 21 July 2014

.haunted car.


Assalamualaikum semua!

oke, ari ni aku rase mcm tragis sgt. 
sbb tu aku nk kongsikan dgn korang. erm.

k, td kitorg tggal 4 beradik je, sbb mak dgn abah balik raub.
along dgn angah tdo lagi. aku dgn anum bru bgun.
time tu dlm pkul 8.30 a.m. myb. hmm.

mule nye, aktiviti harian kitorg bjalan seperti biasa.
kemas dapur, kutip kain masuk mesin basuh, ape sume.
sementara nk nunggu kain siap, anum masuk bilik.
yg aku ni pulak, konon nak alih kete angah.
sbb time tu dah pukul 9 lebih, matahari dah mengganas.
konon nak taruk dekat garaj lah.
ye la, nnt kesian pulak kete dy panas kat depan rumah ni. hmm.

so, aku pun terus capai kunci kerete dy.
lepas unlock, aku pun bukak lah pintu. 
konon nye nak panaskan enjin kete tu dulu. KONONNYE!
aku pun juz berdiri je la kt tepi tu, *tak masuk kerete lg* smbil pulas kunci.
sebaik enjin hidup je, tetibe je kerete tu bergerak terus ke depan!
aku yg kat tepi kerete ni bapak la terkejut.
aku pun berusaha nak tahan kereta tu dari terus bergerak  kedepan.
sebab dalam kira kira 3 meter dari tempat asal kete tu mcm curam sikik, 
kalau kete terus b'gerak, 
sah sah lah kete ni terus rempuh tembok rumah sebelah.
bile kete tu sampai kat cerun tu, makin laju pulak dy bergerakk.
kire kire dlm 1 meter lagi sebelum impak, kete tu berhenti sendiri.
habis siku aku bergesel dgn pokok rambutan.
sebaik kete tu berhenti, aku masuk dalam kerete. 
check. handbreak naik. gear tu pulak aku tak prasan. mcm free.
semua oke, tp kenape kerete ni bergerak mcm ade orang bawak??
sedangkan tade orang pun td, aku sorang je. tu pun aku kt tepi kete je.
ah!. misteri ni!
aku pun kluar dri kete, terus check bumper depan.
kot kot la pecah ke ape, ye la, seminggu lagi nak RAYA kate kau!
fuhhh, nasib baik oke. bumper oke. 
tp tu belum cukup melegekan hati aku!

aku pun berlari masuk rumah. masuk bilik along.
kejut dy. aku ckp, "along, bgun lah, kete angah bergerak sendiri."
along : ah! tipu lah. along ngantuk, along nak tidor ni.
aku : betul long. kete tu bergerak, kete tu berhantu. tgok siku koi ni, habis bergesel dgn pokok butan *sambil tunjuk siku aku kt dy*
along : ah ye nye awok ni, tok soh la nok nipu.
aku : ya Allah long. SUMPAH! .kete tu bergerak sendiri. 
dlm hati aku 'sedihnye, tade sape nak caye crite aku, dan dan pulok tade saksi time tu' hmm.
last last, along bgun jugak sbb aku merengek2 suruh dy bgun.

sebaik kluar je rumah, along pun terkejut tgok kerete tu.
ermm. aku cuak kot. along ckp 'g la kejut angah'.
pergh, laju je aku geleng. taknak!. tak berani kejut angah.
mati aku nnt, dah la tak betul angin dgn dy. 
kes nye sbb aku kutuk baju raya dy. dy merajuk. hmm.
nasib along faham. 
along pun amik kunci kete. start. nak reverse.
tp tak lepas!. tayar sangkut!
along check bawah kerete. ghupenye bawah kete tu terandas dgn batu.
so, tayar depan tu mcm terangkat sikit. 
haa sudah!! . macam mane nii!.

aku pun lari semula masuk rumah, masuk bilik anum.
cakap bende yg sama mcm aku ckp dekat along.
tp dy pun tak caya!. ahhh. sedihhh !. semua org tak caya cerita aku.
pastu along masuk, along paksa anum bgun. suruh tgok kete tu.
last last anum pun bgun. yezz, dy pun terkejut nengok kete tuu.
wuuu. dasyat sgt!
anum ckp, 'adik g la kejut angah'. sekali lg aku geleng.
anum pun terus masuk bilik angah, kejut dy.
perghh. time tu aku rase takut gileeee. sampai nangis2 kot.
nmpak je angah bangun, aku terus lari masuk bilik air.
takot tauuuu. aku takot angah marah!!
lepas basuh muke, aku pun g kedepan, tgok muke angah bengang gile. erm.
memang salah aku pun. hmm. 

along cakap, "kene tarik kete angah ni".
dy pun kluarkan kete dy, pastu suruh aku amik tali.
k, semua dah siap ikat. along pun tekan minyak kete dy. 
tp tak bergerak pun kete angahhhh. sampai berasap2 tayar kete along. hangit.
haa sudahhhh, lagi la aku cuakkk. hmm.
banyakk kali jugak la mencube, tp tetap tak berjaya!! . ahh sedihhh. T.T
last last angah panggil membe dy, mintak tolong tarikkan kete.
& then, ALHAMDULILLAH! berjaya!!. wuuuu . lege k, lege!!
lepas dah setel semua, aku pun g dekat along. tanya.
aku : along, oke tak kete angah? 
along : oke je,tp dekat bawah tu mcm lekuk sikik,myb sbb terandas dgn batu td.
muke aku cuak semula. along perasan, terus dy cakap 'takyah risau lah,oke je'
aku lege balik. so, pasal misteri td, aku persoalkan semula dekat along.
along jawab "angah ade masukkan gear 1, sbb handbreak kete dy tak makan sangat, mungkin sbb tu la kete tu terus bergerak"
aku : tapiii, bukan ke biasenye kalau gear tak free pastu handbreak naik, clucth tak tekan, paling koman pun, kete sengguk sikik je kedepan pastu terus enjin mati? *daya pemikiran pengguna kerete manual diperlukan*
along : haah kan. ??????????.

k, mcm tu la kisah aku tadii. misteri kan? .
ke sesape ade jawapan? . meh share sikik!
hmm. ntah, biarlah, asalkan kete tu dah bejaye kluar dri tempat cerun tu pun da kire oke da rase. fuhhhh . ALHAMDULILLAH.
sekian. hmm. eh, ke ade yg tak faham cerita aku ni??
alahhh . sedihhhh . ahh. bia lah. nak faham, faham.
tak faham, sudah. hmm .
k baiii .



No comments:

Post a Comment